شفقت ورزی به خود: نه فقط برای خودتان
اجازه ندهید اصطلاح “خود” شما را گمراه کند. میزانی که به خود شفقت میورزید بر اطرافیان و روابط شما با آنها نیز تاثیرگذار است. در واقع مطالعه ای که در سال 2012 توسط Kristin D. Neff & S. Natasha Beretvas انجام شد نشان میدهد، افرادی که تمایل به داشتن روابط عاطفی سالمتری دارند، شفقت ورزی بیشتری به خود دارند. وقتی صحبت از روابط عاطفی میشود میزان شفقت ورزی به خود در شما ممکن است مهمتر از عزت نفس و میزان وابستگی شما باشد.
عشق به خود و شفقت به خود اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند. در حالی که آنها به نظر مشابه هستند، دانستن تفاوتشان میتواند به شما کمک کند تا آن را عملی کنید.
عشق به خود به عنوان “وضعیت قدردانی از خود بابت اعمالی که از رشد جسمی، روانی و معنوی ما حمایت میکند” تعریف میشود. این در مورد ارزشگذاری برای خود به عنوان انسانی است که شایسته عشق و احترام است.
از سوی دیگر، شفقت به خود صرفاً به عنوان «رفتار مهربانانه و درک خود در هنگام مواجهه با ناکامیهای شخصی» تعریف شده است. این بدان معناست که وقتی در شرایط سختی قرار میگیرید، همان طور که با یک دوست صمیمی رفتار میکنید، با خودتان رفتار میکنید. شما رنج را میبینید، همدلی میکنید و درک میکنید. این به معنای دور کردن احساسات منفی نیست. بلکه به معنای در آغوش گرفتن و احساس کردن آنهاست که در نهایت میتواند به احساسات مثبت منجر شود.
بیشتر بخوانید: خودمهربانی و عشق به خود: افسانهای تجاری یا اقدامی واقعی؟
در روابط عاطفی افرادی که شفقت ورزی به خود دارند، افرادی هستند که:
- به نظر شریک عاطفیشان افرادی با ملاحظه، تاثیرگذار و مراقب هستند.
- نسبت به نقصهای خود و شریک عاطفیشان پذیرش بیشتری دارند.
- تمایل بیشتری برای اعطای خودمختاری به شریک خود دارند.
- احتمال مصالحه ایشان در هنگام بروز درگیری بیشتر است.
افرادی که شفقت ورزی کمی به خود دارند، تمایل دارند:
- کمتر ارتباط بگیرند.
- به خود و شریک عاطفیشان بیشتر سخت بگیرند.
- بیشتر بر روی اقدامات شریک عاطفیشان کنترلگری کنند.
- به احتمال زیاد هنگام عصبانیت از شریک عاطفی خود بیش از حد واکنش نشان میدهند.
افرادی که شریک عاطفیشان شفقت ورزی دارد، از رابطه عاطفیشان بیشتر راضی هستند. دلیل این امر ممکن است این باشد که این افراد این قدرت را دارند تا بهترینها را در دیگران ببینند و به آنها نشان دهند.
مطالعات نشان میدهد اگر یکی از افراد در رابطه عاطفی شفقت ورزی به خود داشته باشد، فرد دیگر ممکن است به صورت مشابه نسبت به خود شفقت ورزی پیدا کند بدین ترتیب که تضادها و درگیریها کمتر به دلیل فرآیند سرزنش متقابل و دفاع از خود، از کنترل خارج میشود.
این درسهای کلیدی هم برای محیط خانه مناسب است هم محیط کار. همان ویژگیهایی که باعث میشود افرادی که شفقت ورزی به خود دارند در روابط عاطفی تاثیرگذار باشند، آنها را به همکاران و مدیرانی عالی تبدیل میکند.
برای مثال، راحت برخورد کردن با اشتباهات و اعطای خودمختاری، هردو ویژگیهایی هستند که باعث میشوند کارکنان بهترینِ خودشان باشند.
افزایش شفقت ورزی به خود
اگر مزایای داشتن رابطهای همراه با شفقت ورزی به خود را میخواهید اما احساس میکنید برای خودمهربانی راه درازی در پیش دارید، نگران نباشید. شفقت ورزی به خود را می توان آموخت.
در ادامه به چند راه برای شروع اشاره شده است:
- شفقت ورزی به خود را با روش کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی Kabat-Zinn Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) بیاموزید. این روش به شما یاد میدهد احساسات خود را بپذیرید و با خود مهربان و بدون قضاوت برخورد کنید.
- از تکنیک های تقویت رابطه مبتنی بر ذهنآگاهی (MBSRE) استفاده کنید که به طور خاص بر نقش ذهنآگاهی در روابط متمرکز است.
- داشتن ذهن مشفقانه را تمرین کنید، که به شما می آموزد چگونه انتقاد شدید از خود را کاهش دهید.
بیشتر بخوانید: چگونه با خودمهربانی و شفقت به خود صدای انتقادگر درونمان را خاموش کنیم؟
یک کوچ یا درمانگر می تواند به شما در شروع هر یک از این تمرینات کمک کند. یا می توانید با ابتکار عمل خودتان شروع به تحقیق در مورد آنها کنید.
اگر به کمی انگیزه نیاز دارید، فقط به یاد داشته باشید که تلاش برای شفقت به خود هدیهای به دیگران و همچنین به خودتان است.